Jumătate dintre cele aproximativ 500 de cazuri de rujeolă înregistrate în județul Brașov au avut loc în comuna Măieruș, în special în luni septembrie și octombrie, conform unui comunicat de presă emis de Instituția Prefectului și dat publicității luni. Opoziția la vaccinare în rândul comunității de romi, motivată de considerente religioase, este indicată ca fiind principalul factor în această creștere alarmantă a îmbolnăvirilor.

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a condus ședința Grupului de lucru mixt pentru problemele romilor, unde s-a discutat și prezentat situația rujeolei în contextul epidemiei naționale declarate de Ministerul Sănătății. În comunicat, se menționează că campaniile antivacciniste au condus la o scădere semnificativă a numărului de vaccinări ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) în județul Brașov.

În special, comuna Măieruș s-a confruntat cu o opoziție majoră la vaccinare, iar 223 din cele 500 de cazuri de rujeolă s-au înregistrat aici, în special în lunile septembrie și octombrie. Un caz tragic evidențiat în comunicat este cel al unui bebeluș de 7 luni din județul Brașov, care a decedat și pentru care mama minoră a refuzat internarea.

Prefectura subliniază că, pe fondul propagandei antivacciniste, numărul de vaccinări ROR a scăzut dramatic în ultimii ani, de la 12.136 în 2019 la 7.367 în 2023, cu doar 905 vaccinări în trimestrul al IV-lea. Conform datelor furnizate, 96,81% dintre cazurile de rujeolă înregistrate în județul Brașov sunt ale persoanelor nevaccinate, în timp ce doar 0,35% aparțin persoanelor care au primit două doze de vaccin.

În ciuda eforturilor de a contracara această tendință, precum o campanie de vaccinare organizată împreună cu Filiala Brașov a Crucii Roșii, rezultatele au fost sub așteptări. Prefectul Mihai Cătălin Văsii afirmă că va colabora cu specialiștii pentru a elabora strategii pe termen scurt și mediu, cu scopul de a crește rata de vaccinare ROR. Aceste strategii includ intensificarea campaniilor de informare și colaborarea strânsă cu liderii de opinie din comunitățile afectate, medicii de familie și personalul instituțiilor publice locale.

Cu toate acestea, reprezentanții Partidei Romilor susțin că lipsa medicilor în comunitățile respective reprezintă principala cauză a scăderii ratei de vaccinare. Ei susțin că informațiile privind vaccinarea ar trebui furnizate de medicii de familie sau mediatorii sanitari, iar acolo unde aceștia lipsesc, oamenii caută sfaturi de sănătate de la liderii comunității. Coordonatorul Partidei Romilor Pro Euro, Ionuț Androne, consideră că este necesar să se aducă medici pentru a explica locuitorilor semnificația vaccinării și să li se răspundă la întrebări pentru a crește încrederea în acest proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.