Subprefectul județului Brașov, social-democratul Lucian Pătrașcu, propune construirea unui monument statuar al junilor ca simbol al tradițiilor populare locale, transmite Agenția de presă Rador, care citează Radio România Brașov.

„Acest monument statuar ar putea fi construit lângă sediul Uniunii Junilor din Şcheii Brașovului şi Brașovul Vechi. Acest simbol în piatră, în apropierea Porții Șchei, ar fi, pe lângă un tribut plătit de către brașoveni istoriei Brașovului, și un punct turistic de mare valoare, care ar aduce turiști în locul în care poate fi admirată și cunoscută zestrea celor șapte grupuri de cete, de călăreți din vechile vremuri ale Brașovului”, susține subprefectul.

Junii Brașovului se pregătesc în aceste zile pentru evenimentele prin care marchează an de an venirea primăverii. Obiceiul ieşirii cu surla, de Buna Vestire, este primul eveniment din an din seria celor organizate de junii braşoveni şi este păstrat cu sfinţenie şi transmis din generaţie în generaţie.

„Evenimentele, conform calendarului tradițional, încep în data de 25 martie, cu Ieșitul cu surla. Este ziua în care junii tineri, îmbrăcați în nemțește, adică civil, nu se îmbracă în haine de june, împreună cu surlașul, se adună în Prund, trag din surlă, după care se dansează Hora Junilor, care pentru noi junii este un al doilea imn național”, a precizat reprezentantul Junilor Dorobanți, Florin Nistor.

Următorul eveniment al junilor din Șcheii Brașovului va avea loc în Duminica Floriilor ortodoxe, urmat de cel din Duminica Tomii, după Paști, zi în care Junii Brașovului îmbracă straiele populare și defilează călare în Cetatea Brașovului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.