Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) va fi inaugurat toamna aceasta la Braşov şi îşi propune să prezinte publicului străin şi autohton, într-o manieră inovatoare şi personală, viaţa cotidiană în România comunistă, transmite News.ro
poster

Muzeul Amintirilor din Comunism este un proiect pornit de două tinere din Braşov, Alina Beteringhe şi Ioana Bejan Roată, care îşi doresc să pună accentul pe experienţele de zi cu zi ale oamenilor care au trăit în acea perioadă, indiferent de vârstă, ocupaţie sau statut social. Muzeul va fi administrat printr-o întreprindere socială, iar profitul va fi redirecţionat către grupurile vulnerabile de copii care au nevoie de activităţi şi de sprijin pentru a se integra.

Pentru deschiderea muzeului, cele două fondatoare au demarat o campanie de colectare de obiecte şi poveşti, invitând oamenii să îşi amintească perioada comunistă şi să contribuie la această iniţiativă. Toate detaliile privind acţiunea de colectare a poveştilor şi a obiectelor se găsesc pe site-ul muzeului – www.madc.ro -, acolo fiind disponibil regulamentul. În plus, pentru persoanele care nu au posibilitatea să trimită textul online, există un număr de telefon care poate fi apelat pentru a intra în legătură cu unul dintre responsabilii muzeului.

„Deşi uneori istoria este spusă prin vocea unui singur om, ea este creată de oamenii care au trăit într-un anumit moment şi de poveştile lor. Pentru mine ideea creării unui muzeu care să adune aceste voci, să le ofere un loc în care să se exprime şi să-şi spună singuri povestea, aşa cum au reţinut-o şi simţit-o ei, este o provocare pe care am acceptat-o cu bucurie”, afirmă Alina Beteringhe, antropolog şi producător de film documentar.

Cu ajutorul acestor memorii, MAdC va fi un spaţiu dedicat oamenilor şi poveştilor lor, un loc unde fiecare îşi va putea „rosti” istoria personală şi va putea scrie o filă din istoria României. Mai mult, ideea creării unui muzeu dedicat vieţii cotidiene în comunism a venit şi din dorinţa de a atrage şi satisface curiozitatea turiştilor, contribuind astfel la promovarea şi la diversificarea zonei culturale din Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.