Chiar dacă redresarea economiei va fi mai puternică decât este de așteptat în acest an, lumea va rămâne cu o „gaură” de circa 10 mii de miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus și a lockdown-urilor, estimează Conferința ONU pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD).
Potrivit UNCTAD, în ciuda faptului că economia globală ar putea crește cu 4,7% în 2021, aceasta va înregistra totuși un minus de 10 mii de miliarde de dolari comparativ cu situația în care pandemia nu ar fi avut loc. În 2020 milioane de afaceri mici și medii și sute de afaceri și companii mari s-au închis definitiv datorită pandemiei. Lockdown-urile prelungite în unele șări au dus la faliment întregi industrii – iar HoReCa și turismul sunt doar cele mai evidente.
În 2020, economia globală a fost marcată de „cea mai drastică scădere anuală de la introducerea statisticilor privind activitatea economică agregată, la începutul anilor 1940”, se arată în raport ONU. UNCTAD avertizează că, în timp ce economiile dezvoltate au lansat ample planuri de redresare, cum este pachetul de stimulare a economiei al SUA, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari, iar China a revenit la creștere încă de la sfârșitul anului trecut, oamenii din țările mai mici și mai sărace continuă să se lupte cu dificultățile. Țările în curs de dezvoltare duc greul recesiunii „din cauza spațiului fiscal limitat, a constrângerilor tot mai mari ale balanței de plăți și a lipsei sprijinului internațional adecvat”, ceea ce a dus la „unele din cele mai mari scăderi de venit individual raportat la PIB”.
„Chiar și o mică scădere a activității economice poate fi devastatoare”, a notat UNCTAD, evocând consecințe ale restricțiilor antipandemie „previzibil severe” în economii în curs de dezvoltare ca Filipine sau Malaezia. Pe de altă parte, UNCTAD și-a îmbunătățit previziunile privind creșterea economică globală pe 2021 față de estimarea anterioară de 4,3%, având în vedere o posibilă „redresare mai puternică în Statele Unite”.