Construcția Centurii Comarnic va debuta în data de 6 noiembrie, conform unui anunț de presă emis de Consiliul Județean Prahova. Asocierea Frasinul-Arthenis este contractorul responsabil pentru dezvoltarea acestui tronson de șase kilometri de șosea, iar CJ Prahova a comunicat termenul estimat de finalizare pentru noiembrie 2024, deși perioada de execuție specificată în licitație era de 20 de luni. Pentru Centura Bușteni-Azuga, selecția câștigătorului a fost amânată pentru luna decembrie, așa cum a fost detaliat anterior de Economedia.
În cursul acestei săptămâni, Guvernul a aprobat exproprierea a 44 de proprietăți private, cu o suprafață totală de peste 20.000 de metri pătrați, acordând despăgubiri în valoare de 286.000 de mii de lei. De asemenea, au fost validate proceduri de expropiere pentru 53.895 de metri pătrați din domeniul public al statului și alți 28.165 de metri pătrați din administrarea Primăriei Comarnic.
Centura Comarnic va funcționa ca o cale de acces pentru viitoarea autostradă și se anticipează că lucrările vor fi finalizate până în noiembrie 2024. Consiliul Județean Prahova a elaborat studiul de fezabilitate pentru acest traseu și a propus proiectul către Ministerul Transporturilor și CNAIR cu scopul de a dezvolta o cale alternativă de acces către orașe și stațiuni, menită să ușureze traficul pe viitoarea autostradă A3 și să evite aglomerarea acesteia cu trafic local.
Contractul pentru construcția Centurii Comarnic a fost semnat la data de 22 mai 2023, cu Asocierea Frasinul-Arthenis, pentru o valoare de 236 de milioane de lei. Proiectul va include construcția a trei poduri noi peste râul Prahova, precum și dublarea podului aflat pe Drumul Județean 101 R. Potrivit caietului de sarcini consultat de către Economedia, traseul se întinde pe o distanță de 5,8 kilometri la vest de Comarnic, paralel cu DN 1 și râul Prahova. Durata totală a proiectului este de 23 de luni, din care primele trei luni vor fi alocate pentru proiectare, iar următoarele 20 de luni pentru execuție.
Centura Comarnic va include poduri care traversează râul Prahova și Magistrala CFR M 300 București – Brașov, acestea fiind cele mai semnificative opere de artă. Studiul geotehnic a fost actualizat în mai 2022, iar Certificatul de Urbanism a fost emis de CJ Prahova în octombrie 2022.