După ce în urma procesului din 25 octombrie, decizia de retrocedare a Cetățuiei Brașovului a rămas în pronunțare, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat astăzi, 8 noiembrie a.c., verdictul definitiv și irevocabil.
Astfel, magistrații au respins, ca nefondate, recursurile declarate de reclamantul Municipiul Braşov prin Primar, de pârâta S.C. Aro Palace S.A. şi de intervenienta accesorie S.I.F. Muntenia S.A. împotriva deciziei nr.1067/Ap din 14 iunie 2017 a Curţii de Apel Braşov – Secţia civilă. Cu alte cuvinte, obiectivul va rămâne în proprietatea Statului Român. Totodată, judecătorii ÎCCJ au respins ca nefondată și cererea de intervenţie formulată de intervenienta Transilvania Investments Alliance S.A.. Judecarea cauzei a fost amânată până acum de trei ori.
În luna octombrie a anului 2016, judecătorii Tribunalului Brașov au decis în primă instanță, că obiectivul trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în cea a Statului Român, iar la judecarea apelului, magistrații Curții de Apel Brașov au menținut decizia și au respins cererea Primăriei. Având în vedere valoarea de inventar a imobilului, recursul poate fi judecat doar de către Instanța Supremă, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție.
Atât Primăria Brașov, cât și SIF Muntenia, în calitate de intervenient, și Aro Palace au depus recurs, iar completul magistraților Curții Supreme a decis pe 13 februarie 2018 să admită cererea, recursul urmând să fie judecat pe fond.
La momentul actual, Primăria Brașov va trebui să facă demersuri la Guvern pentru a primi în administrare Cetățuia Brașovului de pe Dealul Straja și a o reabilita în vederea includerii în circuitul istoric.