Preţurile din ofertele primite din partea furnizorilor sunt de cinci ori mai mari decât ceea ce plătim acum avertizează Ministrul Energiei, care le recomandă clienţilor care primesc astfel de oferte să le refuze şi să caute un furnizor care cere preţul corect.
„ Asemenea tipuri de oferte sunt oferte care nu au nicio bază reală în piață. Nu poți să spui că e mincinoasă pentru că ea există dar este o ofertă care nu poate să aibă la bază o aprovizionare, o cumpărare de energie electrică la un preț apropiat de acea ofertă și apoi o revânzare.
Este inadmisibil ca să vii cu ofertă de 4 lei pe kilowatt fără acciză, fără taxe.
Eu dacă aș primi o asemenea ofertă, dar nu mai sunt la furnizor de acest tip, m-aș muta imediat la furnizorul pe care l-am tot spus, un furnizor deținut de statul român, care are o ofertă reală(…).
Dacă lucrurile astea se perpetuează și încep să vină mai multe oferte de acest tip în piață, cred că ar trebui cumva să le blocăm prin legislație”, a transmis Virgil Popescu.
Ordonanța care va reglementa piața energiei se află într-un stadiu avansat de lucru și ar trebui adoptată de guvern până pe 1 noiembrie.
Aceasta va reglementa piața energiei cu începere de la 1 ianuarie 2023 pentru o perioada de 2 ani.
Ce prevede ordonanţa privind reglementarea pieței energiei este:
– prețul fix pentru consumatori casnici, de 0,68 de lei/kw pentru un consum de 100 kw pe lună și 0,80 de lei/kw pentru un consum de până la 255 de kw pe lună.
– prețul fix de 1 un leu/kwh pentru consumul mai mare de 255kw/h
Pentru industria mare, un preț fix de probabil 1,3 lei/kwh.